Animal Morphology MCQs Multiple Choice Questions with Answers

1. Which of the following explains all the events in muscle contraction?
a. Lock and key model
b. Sliding filament model
c. Evolutionary histories
d. Cytoplasmic approach
Answer: b. Sliding filament model

2. Who proposed the “Sliding filament theory” for muscle contraction in 1954?
a. James Spudich
b. Hugh Huxley and Jean Hanson
c. Cori
d. Watson and Crick
Answer: b. Hugh Huxley and Jean Hanson

3. During muscle contraction, which of the following decreases in size?
a. I band and H zone
b. A band and H zone
c. I band and A zone
d. None of these
Answer: a. I band and H zone

4. Which one of the following sets of ions is necessary for chemical events for muscle contraction?
a. Ca+ and Mg++
b. K+ and Na+
c. Na+ and Fe++
d. K+ and Ca+
Answer: a. Ca+ and Mg++

5. Transitional epithelium is found in:
a. Stomach
b. Lungs
c. Liver
d. Urinary bladder
Answer: d. Urinary bladder

6. The lining of the intestine of man is:
a. Brush bordered
b. Ciliated
c. Keratinized
d. Non-Keratinized
Answer: a. Brush bordered

7. Compound tubuloalveolar gland is:
a. Submandibular glands
b. Brunner’s gland
c. Parotid gland
d. Oil gland
Answer: c. Parotid gland

Recommended: Animal Morphology Practice Test

8. The epithelium of respiratory bronchioles is:
a. Simple Cuboidal
b. Glandular
c. Simple squamous
d. Pseudostratified columnar
Answer: d. Pseudostratified columnar

9. The curved portion of the Henle’s loop of the Nephrons are lined by:
a. Squamous epithelium
b. Columnar epithelium
c. Ciliated epithelium
d. Cuboidal epithelium
Answer: a. Squamous epithelium

10. The endothelium of the blood vessel is composed of:
a. Squamous epithelium
b. Columnar epithelium
c. Ciliated epithelium
d. Cuboidal epithelium
Answer: a. Squamous epithelium

11. Non-Keratinized stratified epithelium occurs in…?
a. Buccal cavity and Annus
b. Vagina and cervix
c. Vagina, cervix and Buccal cavity
d. Vagina, cervix, buccal cavity and anus
Answer: d. Vagina, cervix, buccal cavity and anus

12. Cuboidal epithelium is found in:
a. Kidney tubule
b. Trachea
c. Oesophagus
d. All of these
Answer: a. Kidney tubule

13. Reproductive cells (germinal epithelium) are made up of which of the following epithelial tissue?
a. Columnar
b. Cuboidal
c. Squamous
d. Sensory
Answer: b. Cuboidal

14. Where is ciliated columnar epithelium found in the body?
a. Ureter
b. Trachea
c. Stomach
d. Respiratory tract
Answer: d. Respiratory tract

15. Which of the following anticoagulant is secreted by leech?
a. Heparin
b. Hirudin
c. Haematin
d. Haemoglobin
Answer: b. Hirudin

16. Which of the following has the definite number of body segment?
a. Leech
b. Neries
c. Earthworm
d. Slug
Answer: a. Leech

17. Tendons and ligaments are mainly composed of:
a. Special connective tissue
b. Epithelial tissues
c. Dense regular connective tissue
d. Loose conductive tissue
Answer: a. Special connective tissue

18. Where are intercalated discs located?
a. Skeletal muscles
b. Cardiac muscles
c. Tendons
d. Spinal cord
Answer: b. Cardiac muscles

19. Chromatophores are organs that are present in the skin of:
a. Humans
b. Squids
c. Dogs
d. Birds
Answer: b. Squids

20. Which one of the following contains the largest quantity of extracellular material?
a. Striated muscle
b. Stratified epithelium
c. Areolar tissue
d. Myelinated nerve fibres
Answer: c. Areolar tissue

Related MCQs:

  1. Plant Kingdom MCQs
  2. Human Health and Disease MCQs
  3. Genetics MCQs
  4. Microbes in Human Welfare MCQs
  5. Reproduction in Flowering Plants MCQs
  6. Enhancement of Food Production MCQs
  7. Cell Biology MCQs
  8. Reproductive Health MCQs
  9. Biological Classification MCQs
  10. Plant Anatomy MCQs