Erythropoietin multiple-choice questions MCQs with Answers

1. Erythropoietin (EPO) is a…?
a. Nerve cell
b. Hormone
c. Blood cell
d. Organ
Answer: b. Hormone

2. Erythropoietin is produced by:
a. Thyroid gland
b. Ovary wall
c. Kidney
d. Large intestine
Answer: c. Kidney

3. Which of the following is produced by Erythropoietin?
a. White blood cells
b. Red blood cells
c. Platelets
d. Insulin
Answer: b. Red blood cells

4. Which of the following is used for people with long-term kidney disease and anemia?
a. Erythropoietin stimulating agents
b. Insulin-producing plasmids
c. Iodine treatment
d. Radioactive agents
Answer: a. Erythropoietin stimulating agents

5. The higher level of Erythropoietin in the body results in:
a. Anemia
b. Polycythemia
c. Rickets
d. Cancer
Answer: a. Anemia

6. How is Erythropoietin deficiency treated?
a. Pills
b. Capsules
c. Injections of Erythropoietin
d. Tablets
Answer: c. Injections of Erythropoietin

7. What is the normal range for Erythropoietin?
a. 2.6 to 18.5 milliunits per milliliter
b. 4 to 20.4 milliunits per milliliter
c. 5 to 25 milliunits per milliliter
d. 1 to 15 milliunits per milliliter
Answer: a. 2.6 to 18.5 milliunits per milliliter

8. How can the Erythropoietin level be naturally increased?
a. Massaging the area of neck
b. Massaging the area around kidney
c. Massaging arms
d. Massaging legs
Answer: b. Massaging the area around kidney

9. Which foods increase Erythropoietin?
a. Red meat
b. Organ meat
c. Dark leafy green vegetable
d. All of these
Answer: d. All of these

10. Pronomoblast divides and matures to early:
a. Red blood cells
b. Late normoblast
c. Normoblast
d. Intermediate normoblast
Answer: c. Normoblast

Recommended: Erythropoietin Online Practice Test

11. Cytoplasm of early or basophilic normoblast is………. in color.
a. Black
b. Red
c. Blue
d. Yellow
Answer: c. Blue

12. Which of following is correct?
a. Lymph = plasma + WBC’s + RBC’s
b. Plasma = blood – lymphocytes
c. Neuron = cyton + dendron + axon + synapse
d. Blood = plasma + RBC’s + WBC’s + platelets
Answer: d. Blood = plasma + RBC’s + WBC’s + platelets

13. Which of the following cells dop phagocytosis?
a. Basophils
b. Eosinophils
c. Lymphocytes
d. Neutrophil
Answer: d. Neutrophil

14. Which component is needed for the synthesis of DNA and influences the production of RBCs?
a. Calcium
b. Iron
c. Vitamin A
d. Folic acid
Answer: d. Folic acid

15. The graveyard of red blood cells is:
a. Liver
b. Spleen
c. Kidney
d. Thymus
Answer: b. Spleen

16. Choose the correct statement about the plasma level of erythropoietin hormone:
a. decreases with the rise in the level of hemoglobin
b. increases with the drop in the level of hemoglobin
c. decrease with the drop in the level of hemoglobin
d. increases with the rise in the level of hemoglobin
Answer: b. increases with the drop in the level of hemoglobin

17. Which of the following disorders increases the production of erythropoietin?
a. Hypoxemia
b. Anemia
c. Renal artery stenosis
d. All of these
Answer: d. All of these

18. Erythropoietin is a protein hormone essential to the production of erythrocytes, this hormone is synthesized in the kidney and its secretion is regulated by the:
a. Amount of Red Blood Cells
b. Amount of vitamins
c. Amount of proteins
d. Amount of oxygen
Answer: d. Amount of oxygen

19. What would be the result of erythropoietin overproduction by the kidneys?
a. Circulatory hypoxia
b. Chronic loss of blood
c. Polycythemia
d. All of these
Answer: c. Polycythemia

20. The deficiency of erythropoietin hormone results in:
a. Apoptosis
b. Chronic loss of blood
c. Polycythemia
d. Stunted growth
Answer: a. Apoptosis

21. Choose the correct statements about erythrocytes?
a. They lack a nucleus
b. They fight infection
c. They clot blood
d. They are produced in the spleen
Answer: a. They lack a nucleus

22. Where does Haematopoiesis occur in adults?
a. Bone marrow
b. Lungs
c. Pancreas
d. Liver
Answer: a. Bone marrow

23. Platelets are produced from what type of cell?
a. Astrocytes
b. Megakaryocytes
c. Macrophages
d. Melanocytes
Answer: b. Megakaryocytes

24. White blood cell overproduction causes which of the following disease?
a. Lupus
b. Leukemia
c. Melanoma
d. Anemia
Answer: b. Leukemia

25. Coagulation is the process by which a blood clot is formed; it is divided into how many pathways?
a. Four
b. Three
c. Ten
d. Five
Answer: b. Three

Next Topic: Fossil MCQs

Related MCQs: