Health and Hygiene multiple-choice questions MCQs with Answers

1. The level of functional and metabolic efficiency of a living organism refers to:
a. Hygiene
b. Health
c. Cleanliness
d. Diagnosis
Answer: b. Health

2. Hygiene refers to conditions and practices that help to maintain health and prevent the spread of disease, who said that?
a. GOI
b. Mercy Ships
c. WHO
d. UNICEF
Answer: c. WHO

3. Sanitation refers to:
a. Disposal of human excreta
b. Supply of quality food
c. Reducing greenhouse gases
d. Deposal of waste
Answer: a. Disposal of human excreta

4. Which is the most common global disease?
a. Tooth loss
b. Receding gums
c. Tuberculosis
d. Tooth decay
Answer: d. Tooth decay

5. The yellowish sticky film that covers the tooth and gums is known as:
a. Tartar
b. The dental plague
c. Bacteria
d. Fungi
Answer: a. Tartar

6. Which stream animal is an indicator of poor water quality?
a. Caddis fly larva
b. A black fly larva
c. May fly larva
d. Mosquito
Answer: a. Caddis fly larva

7. The wastewater released by houses is called?
a. Sludge
b. Sewage
c. Garbage
d. Effluent
Answer: b. Sewage

8. Dental hygiene is also known as:
a. Brushing
b. Mouth cleaning
c. Flossing
d. Oral hygiene
Answer: d. Oral hygiene

9. Hygiene is a part of which of the following?
a. Health
b. Science
c. Conditioning
d. Routine
Answer: b. Science

10. Which of the following diseases is NOT caused by bacteria?
a. Typhoid fever
b. Malaria
c. Tuberculosis
d. Cholera
Answer: b. Malaria

Recommended: Health and Hygiene Online Practice Test

11. Which disease is caused by drinking contaminated water?
a. Pneumonia
b. Cholera
c. Smallpox
d. Hypertension
Answer: b. Cholera

12. Which is the cleanest country in the world as per the Environmental Performance Index (EPI) 2020?
a. Canada
b. USA
c. Singapore
d. Denmark
Answer: d. Denmark

13. Which of the following organization handles the global health issues?
a. WTO
b. WHO
c. UAE
d. FDA
Answer: b. WHO

14. What is the normal temperature of the human body?
a. 98.6 °F
b. 100 °F
c. 99 °F
d. 37 °F
Answer: a. 98.6 °F

15. A set of practices performed to preserve health is called:
a. Health
b. Metabolism
c. Hygiene
d. Cleanliness
Answer: c. Hygiene

16. On which date is world health day celebrated?
a. 7th April
b. 6th October
c. 15th June
d. 7th December
Answer: a. 7th April

17. Which of the following is NOT a bacterial disease?
a. Asthma
b. Typhoid
c. Plague
d. Syphilis
Answer: a. Asthma

18. Which of the following is the main cause for the transmission of Hepatitis?
a. Drinking contaminated water
b. Sharing or reusing needles
c. The bite of a mosquito
d. Breathing in air
Answer: b. Sharing or reusing needles

19. What is the main cause of contagious disease?
a. Contaminated Air
b. Contaminated Food
c. Poor hygienic conditions
d. All of these
Answer: d. All of these

20. Which of the following is a communicable disease?
a. Obesity
b. Diabetes
c. Heart diseases
d. Typhoid
Answer: d. Typhoid

Next Topic: Fibre to Fabric MCQs

Related MCQs: