Nutrition in Plants multiple choice Questions MCQs with Answers

1. Which gas is released by plants during photosynthesis?
a. Carbon dioxide
b. Oxygen
c. Nitrogen
d. Hydrogen
Answer: b. Oxygen

2. Chlorophyll helps the plant in:
a. Absorbing water
b. Opening of stomata
c. Trapping sunlight
d. Closing of stomata
Answer: c. Trapping sunlight

3. Plants prepare their food in the form of:
a. Proteins
b. Lipids
c. Starch
d. Glucose
Answer: d. Glucose

4. Plants change the extra glucose made by them into:
a. Protein
b. Sugar
c. Starch
d. Carbohydrates
Answer: c. Starch

5. The step involved in photosynthesis takes place:
a. Simultaneously
b. Immediately one and another
c. At different times
d. None of these
Answer: c. At different times

6. What conditions are necessary for photosynthesis to take place?
a. Sunlight
b. Chlorophyll
c. Carbon dioxide and water
d. All of these
Answer: d. All of these

7. Which color is shown by starch when iodine is poured on it?
a. Red-orange
b. Dark blue
c. Yellow-green
d. Blue-black
Answer: d. Blue-black

8. A variegated leaf is:
a. Partly green and partly white
b. Partly green and partly yellow
c. Dark green
d. Fully white
Answer: a. Partly green and partly white

9. Which one of the following is not raw material for photosynthesis?
a. Carbon dioxide
b. Water
c. Chlorophyll
d. Phosphorous
Answer: c. Chlorophyll

10. The opening and closing of stomatal pores in plants is controlled by:
a. Xylem
b. Phloem
c. Guard cells
d. None of these
Answer: c. Guard cells

Recommended: Nutrition in Plants Online Practice Test

11. Who presented the theory of essential mineral nutrients in plants?
a. Amon and Stout
b. Carl Linnaeus
c. Aristotle
d. Fuchs
Answer: a. Amon and Stout

12. The deficiency of phosphorous in plants causes:
a. Yellow coloration in leaves
b. Dark green coloration in leaves
c. Blue coloration in leaves
d. Pale yellow coloration in leaves
Answer: b. Dark green coloration in leaves

13. The enzymes in respiration are activated by:
a. Iron and sulfur
b. Calcium and potassium
c. Phosphorous and nitrogen
d. Manganese and magnesium
Answer: d. Manganese and magnesium

14. Which of the following is not a micronutrient?
a. Boron
b. Magnesium
c. zinc
d. Molybdenum
Answer: b. Magnesium

15. Nitrogen is absorbed in the form of:
a. Nitrogen oxide
b. Nitrates
c. Nitric acid
d. Free Nitrogen gas
Answer: b. Nitrates

16. There are how many essential nutrients does a plant require?
a. 7
b. 17
c. 20
d. 10
Answer: b. 17

17. Which of the following element has a great role in energy storage and transfer in plants?
a. Phosphorus
b. Calcium
c. Magnesium
d. Molybdenum
Answer: a. Phosphorus

18. In plants most nutrients are absorbed through their…?
a. Root hairs
b. Leave hairs
c. Stem hairs
d. Flower hairs
Answer: a. Root hairs

19. Which of the following mineral is what matters the most to leafy greens?
a. Molybdenum
b. Copper
c. Iron
d. Nitrogen
Answer: d. Nitrogen

20. Choose the false statement about the nutrition:
a. Manganese and molybdenum are micronutrients
b. Nitrogen and phosphorus are macronutrients
c. Nutrition provides energy
d. Plant hormones are nutrients
Answer: d. Plant hormones are nutrients

21. Which of the following minerals is required by the plants in large quantities?
a. Phosphorus, potassium, sulfur and calcium
b. Potassium, magnesium, Iron and Zinc
c. Boron, magnesium, Iron and Zinc
d. Phosphorus, Selenium and Magnesium
Answer: a. Phosphorus, potassium, sulfur and calcium

22. Which of the following element deficiency causes chlorosis (yellowing of plant leaves)?
a. Zinc
b. Manganese
c. Potassium
d. All of these
Answer: d. All of these

23. Which of the following is the main mode of nutrition in plants?
a. Saprophytic
b. Heterotrophic
c. Autotrophic
d. All of these
Answer: c. Autotrophic

24. Which of the following minerals is required for the synthesis of chlorophyll?
a. Ca and K
b. Iron and Magnesium
c. Calcium and Potassium
d. Nitrogen and Manganese
Answer: b. Iron and Magnesium

25. Which of the following is a major constituent of cell membranes and nucleic acids?
a. Phosphorous
b. Iron
c. Potassium
d. Nitrogen
Answer: a. Phosphorous

Next Topic: Proteins MCQs