Phylum Mollusca multiple-choice Questions MCQs with Answers

1. Coelomate unsegmented organisms are present in:
a. Mollusca
b. Annelida
c. Chordata
d. Arthropoda
Answer: a. Mollusca

2. Head, foot and visceral mass is the diagnostic character of:
a. Echinoderms
b. Arthropods
c. Mollusc
d. Annelida
Answer: c. Mollusc

3. Internal shell is present in:
a. Pila
b. Sepia
c. Chiron
d. Lamelidens
Answer: b. Sepia

4. Which Larva is present only in members of gastropods?
a. Trochophore
b. Velliger
c. Glochidium
d. Muller’s larva
Answer: b. Veliger

5. Osphradium is to test the purity of water is present in:
a. Pila
b. Starfish
c. House fly
d. Earthworm
Answer: a. Pila

6. Which of the following is the respiratory organ in a freshwater mussel?
a. Book lungs
b. Gills
c. Pulmonary sacs
d. Respiratory siphons
Answer: b. Gills

7. Sepia is commonly known as:
a. Starfish
b. Jellyfish
c. Silverfish
d. Cuttlefish
Answer: d. Cuttlefish

8. Oldest known living fossil is:
a. Limulus
b. Nautilus
c. Neopilina
d. Ostrea
Answer: c. Neopilina

9. Devilfish is the common name of:
a. Loligo
b. Octopus
c. Teredo
d. Sepia
Answer: b. Octopus

10. Most advanced mollusks belong to which of the following class?
a. Cephalopoda
b. Gastropoda
c. Amphineura
d. Monoplacophora
Answer: a. Cephalopoda

Recommended: Phylum Mollusca Online Practice Test

11. The phylum Mollusca is divided into how many classes?
a. 7 or 8
b. 9
c. 10
d. 6
Answer: a. 7 or 8

12. How many classes of the mollusk are extinct?
a. 4
b. 3
c. 2
d. 1
Answer: c. 2

13. Which of the following does NOT belong to the phylum Mollusca?
a. Monoplacophora
b. Gastropoda
c. Pelecypoda
d. Decapoda
Answer: d. Decapoda

14. Which is the largest known invertebrate?
a. Cuttlefish
b. Starfish
c. Colossal squid
d. Octopus
Answer: c. Colossal squid

15. Which of the following class belongs to an octopus?
a. Mollusca
b. Cephalopoda
c. Pelecypoda
d. None of these
Answer: b. Cephalopoda

16. Which of the following statement is true about Mytilus?
a. Mytilus belongs to class Echinodermata
b. Mytilus belongs to class Pelecypoda
c. Mytilus belongs to class Amphineura
d. Mytilus belongs to class Arthropoda
Answer: b. Mytilus belongs to class Pelecypoda

17. Which of the following statement is correct about Unio?
a. Unio has a two-chambered heart
b. Unio has a one-chambered heart
c. Unio has no heart
d. Unio has a three-chambered heart
Answer: d. Unio has a three-chambered heart

18. Most mollusks are…?
a. Marine Habitats
b. Freshwater Habitats
c. Terrestrial Habitats
d. All of these
Answer: a. Marine Habitats

19. Which of the following class does NOT belong to the phylum Mollusca?
a. Monoplacophora
b. Gastropoda
c. Pelecypoda
d. Trematoda
Answer: d. Trematoda

20. Which of the following is the largest invertebrate?
a. Sepia
b. Loligo
c. Architeuthis
d. Octopus
Answer: c. Architeuthis

21. What is the most developed group of mollusks?
a. Cephalopods
b. Amphineura
c. Gastropoda
d. All of these
Answer: a. Cephalopods

22. Which of the following is called the Pearl Mother Layer?
a. Nacre
b. Mantle
c. Periostracum
d. Starfish
Answer: a. Nacre

23. Pearls are also obtained in commercial quantities from which of the following species?
a. Unio
b. Pinctada
c. Anodonta
d. Ostrea
Answer: b. Pinctada

Next Topic: Health and Hygiene MCQs

Related MCQs: