Proteins multiple choice Questions MCQs with Answers

1. The repeating unit of proteins are:
a. Glucose units
b. Amino acids
c. Fatty acids
d. Peptides
Answer: b. Amino acids

2. Choose the correct statement about the proteins:
a. Proteins are polymers of amino acids
b. Proteins are polymers of glucose
c. Proteins are polymers of peptide bonds
d. Proteins are polymers of disulfide bridges
Answer: a. Proteins are polymers of amino acids

3. The most abundant protein in the animal world is:
a. Collagen
b. Keratin
c. Rubisco
d. Hemoglobin
Answer: a. Collagen

4. The structure of proteins can be destroyed by which rays?
a. Infrared rays
b. Ultraviolet rays
c. Radio waves
d. Microwaves
Answer: b. Ultraviolet rays

5. The classification of the proteins in two types depends on:
a. Types of amino acids
b. Structure and function
c. numbers of amino acids
d. None of mentioned above
Answer: b. Structure and function

6. Which is the most common secondary structure of protein?
a. α helix
b. β pleated sheet
c. β Pleated sheet parallel
d. β Pleated sheet non-parallel
Answer: a. α helix

7. Myoglobin is a low molecular weight oxygen-binding heme protein:
a. Protein with primary structure
b. Protein with secondary structure
c. Protein with tertiary structure
d. Protein with quaternary structure
Answer: c. Protein with tertiary structure

8. Fibrous protein consists of polypeptides chains arranged in:
a. α helix
b. β pleated sheet
c. β helix
d. none of these
Answer: b. β pleated sheet

9. α helix has:
a. 3.4 amino acid residue/turn
b. 3.0 amino acid/turn
c. 3.8 amino acid/turn
d. 3.6 amino acid/turn
Answer: d. 3.6 amino acid/turn

10. Tertiary structure is maintained by:
a. Peptide bond
b. Hydrogen bond
c. disulfide bond
d. All of mentioned above
Answer: d. All of mentioned above

Recommended: Proteins and Amino Acids Online Practice Test

11. Hemoglobin protein has which structure?
a. Primary structure
b. Quaternary structure
c. Secondary structure
d. Tertiary structure
Answer: b. Quaternary structure

12. Disulphide bonds are formed between:
a. Cysteine residue that are close together
b. Hemoglobin residue that are close together
c. Proline residues that are close together
d. Histidine residue that are close together
Answer: a. Cysteine residue that are close together

13. The primary structure of protein represents:
a. The linear sequence of amino acids joined by peptide bond
b. 3-dimensional structure of protein
c. The helical structure of protein
d. Subunit structure of protein
Answer: a. The linear sequence of amino acids joined by peptide bond

14. Which of the following factor is responsible for the denaturation of protein?
a. pH change
b. Organic solvents
c. Heat
d. All of these
Answer: d. All of these

15. Which of the following is responsible for specifying the three-dimensional shape of a protein?
a. The peptide bond
b. Interaction with other polypeptides
c. Interaction with molecular chaperons
d. The amino acid sequence
Answer: d. The amino acid sequence

16. Which of the following is NOT the classified form of conjugated proteins?
a. Glycoproteins
b. Lipoproteins
c. Complete proteins
d. Metalloproteins
Answer: c. Complete proteins

17. What is the average molecular weight of an amino acid?
a. 100 Da
b. 120 Da
c. 110 Da
d. 50 Da
Answer: c. 110 Da

18. Which of the following protein was first sequenced by Frederick Sanger?
a. Insulin
b. Myosin
c. Myoglobin
d. Hemoglobin
Answer: a. Insulin

19. Choose the correct statement about the proteins:
a. Proteins are essential for the development of skin, teeth and bones
b. Proteins are made up of amino acids
c. Protein build and repairs body tissues
d. All of these
Answer: d. All of these

20. How many amino acids are needed to create a protein?
a. 20
b. 30
c. 10
d. 50
Answer: a. 20

21. Within a protein, multiple amino acids are linked together by…?
a. Acidic bond
b. Peptide bonds
c. Ionic bond
d. Hydrogen bond
Answer: b. Peptide bonds

22. Choose the correct statement about the complete proteins:
a. Proteins are essential for the development of skin, teeth and bones
b. Food that has a balanced amount of fat and protein
c. Foods that provide all the amino acids that the body needs
d. All of these
Answer: d. All of these

23. Which of the following techniques is used to determine the protein 3D structure?
a. Kryptonics X-ray vision
b. X-ray crystallography
c. Magnetic resonance imaging (MRI)
d. UV-ray crystallography
Answer: b. X-ray crystallography

24. Which of the following disorders is caused by the deficiency of proteins?
a. Weight loss
b. Kwashiorkor
c. Marasmus
d. All of these
Answer: d. All of these

25. Which of the following cell organelles is involved in the process of protein synthesis within cells?
a. Ribosomes
b. Synchrotrons
c. Vesicles
d. Mitochondria
Answer: a. Ribosomes

26. Choose the Incorrect statement about the function of proteins:
a. Helps in transporting oxygen in the blood
b. Helps in digesting food
c. Fights against the invading pathogens
d. Energy provider for metabolism
Answer: d. Energy provider for metabolism

27. Choose the correct statement about enzymes:
a. Speed up metabolism
b. Enzymes are proteins
c. Enzymes are biological catalysts
d. All of these
Answer: d. All of these

28. Which of the following disease is caused due to the deficiency of proteins?
a. Anaemia
b. Hypothyroidism
c. Marasmus
d. All of these
Answer: c. Marasmus

29. Protein synthesis occurs in which of the following cell organelles?
a. Vacuoles
b. Nucleus
c. Cytoplasm
d. Mitochondria
Answer: c. Cytoplasm

Next Topic: