Respiratory System multiple-choice Questions MCQs with Answers

1. Lungs are respiratory organs of which animals?
a. Reptiles and mammals
b. Frog and earthworm
c. Fishes and tadpole
d. Spider and scorpion
Answer: a. Reptiles and mammals

2. The entry of food into the respiratory tract is checked by:
a. Pharynx
b. Epiglottis
c. Diaphragm
d. Larynx
Answer: b. Epiglottis

3. Respiration is controlled by:
a. Medulla oblongata
b. Hypothalamus
c. Cerebellum
d. Olfactory lobe
Answer: a. Medulla oblongata

4. Which membrane encloses the lungs?
a. Myocardium
b. Pericardium
c. Pleural
d. Peritoneum
Answer: c. Pleural

5. In which part exchange of gases takes place during respiration?
a. Trachea
b. Alveoli
c. Larynx
d. Diaphragm
Answer: b. Alveoli

6. Pharynx open into the anterior wider part of the trachea called?
a. Larynx
b. Nasal passage
c. Lungs
d. Bronchi
Answer: a. Larynx

7. Which of the following part of your lung is responsible for sweeping away dust and dirt to keep your lungs clean?
a. Cilia
b. Bronchioles
c. Hairs in the lungs
d. Alveoli
Answer: a. Cilia

8. Larynx open into the pharynx by:
a. Epiglottis
b. Glottis
c. Alveoli
d. Thyroid
Answer: b. Glottis

9. What happens during inspiration (inhaling)?
a. The diaphragm contract and rib cage expand
b. The diaphragm relaxes and rib cage contract
c. diaphragm does not move rib cage expand
d. Only diaphragm contract
Answer: a. The diaphragm contract and rib cage expand

10. What is the percentage of oxygen in the air that we inhale?
a. 31%
b. 21%
c. 41%
d. 79%
Answer: b. 21%

Recommended: Respiratory System Online Practice Test

11. Air enters into our lungs by?
a. Larynx
b. Trachea
c. Esophagus
d. Bronchioles
Answer: b. Trachea

12. Bronchi branches into smaller:
a. Alveoli
b. Bhronchioles
c. Glottis
d. Diaphragm
Answer: b. Bronchioles

13. Which instrument is used to measure the amount of air inhaled and exhaled during each breath?
a. Lactometer
b. Spirometer
c. Hygrometer
d. Odometer
Answer: b. Spirometer

14. Which of the following passes both food and air?
a. Pharynx
b. Epiglottis
c. Nose
d. Trachea
Answer: a. Pharynx

15. Which respiratory pigment is present in humans?
a. Hemoglobin
b. Haemocyanin
c. Curcumin
d. Melanin
Answer: a. Hemoglobin

16. Which of the following is located between two pleural sacs and is the central compartment of the thoracic cavity?
a. Mediastinum
b. Thoracic cage
c. Pleura
d. Hilum
Answer: a. Mediastinum

17. Choose the correct statement about involuntary breathing?
a. It is controlled by the pulmonary arterioles
b. It is controlled by the bronchioles
c. Controlled by the alveolar-capillary network
d. Controlled by the neurons, located in the medulla and pons.
Answer: d. Controlled by the neurons, located in the medulla and pons.

18. Which of the following are parts of the human respiratory system?
a. Trachea
b. Diaphragm
c. Lungs
d. All of these
Answer: d. All of these

19. Which of the following gas is released during the process of respiration?
a. Helium
b. Hydrogen
c. Oxygen
d. Carbon dioxide
Answer:

20. The total number of alveoli present in the adult human lungs is approximate….?
a. 500 million
b. 100 million
c. 1000 million
d. 50 billion
Answer: a. 500 million

21. Which one of the following statements is NOT correct about the trachea?
a. Has C-shaped rings
b. It splits into the right and left lungs
c. It is covered by epiglottis
d. All of these
Answer: c. It is covered by epiglottis

22. Which one of the following statement is correct regarding the larynx?
a. It protects the trachea
b. It houses the vocal cords
c. It connects the pharynx to the trachea
d. All of these
Answer: d. All of these

23. Which of the following is the function of the trachea?
a. Filters the air we breathe
b. Gaseous Exchange
c. Exhales the air from the body
d. All of these
Answer: a. Filters the air we breathe

24. Choose the correct statement about internal respiration?
a. Filters the air we breathe
b. Exchange of gases between the bloodstream and tissue cells.
c. Breathing between the atmosphere and the alveoli
d. Exchange of gases between alveoli and the bloodstream
Answer: b. Exchange of gases between the bloodstream and tissue cells.

25. The Earthworms breathe through their…?
a. Lungs
b. Skin
c. Head
d. Nasal chambers
Answer: b. Skin

Next Topic: Phylum Mollusca MCQs

Related MCQs: